آشنایی با سرمایه‌گذاری و بازارهای مالی

سرمایه‌گذاری و مساله رشد اقتصادی

برای رسیدن به رشد اقتصادی مهم‌ترین عامل، افزایش تولید است. علم اقتصاد عوامل تولید را به دو دسته نیروی کار و سرمایه تقسیم‌بندی می‌کند. براساس بررسی‌های صورت گرفته در تاریخ اقتصاد ایران تاثیر عامل سرمایه بیشتر از نیروی انسانی بوده است. بنابراین برای رسیدن به رشد پایدار اقتصادی، سرمایه‌گذاری در اقتصاد ایران کاملا حیاتی است. اگر ساختار کلی اقتصاد را به دو بخش حقیقی و مالی تقسیم‌بندی کنیم منظور از سرمایه‌گذاری، تامین مالی از بخش مالی اقتصاد جهت استفاده در بخش تولید است.

راه‌های سرمایه‌گذاری

راه‌های سرمایه‌گذاری در اقتصاد را می‌توان به ۴ دسته کلی تقسیم‌بندی کرد: مخارج دولت: دولت در صورت نداشتن کسری بودجه می‌تواند با اجرای پروژه‌های مختلف به رشد اقتصادی کمک کند. در حال حاضر به دلیل کسری بودجه ناشی از کاهش درآمد‌های نفتی، سرمایه‌گذاری دولت به سختی قابل انجام است. سرمایه‌گذاری خارجی: عموما کشور‌های مختلف برای اجرای پروژه‌های توسعه‌ای خود دست به تامین مالی خارجی می‌زنند. ایران به دلیل متحمل شدن تحریم‌های ظالمانه، تقریبا از این روش تامین مالی محروم است. بازار پول (نظام بانکی): نظام بانکی ایران از گذشته‌های دور نقش تعیین‌کننده‌ای در تامین مالی شرکت‌ها و پروژه‌های مختلف داشته است. در سال‌های اخیر نیز به دلیل مشکلات نظام بانکی، نقش این بخش در تامین مالی متزلزل شده است. بازار سرمایه: در حال حاضر بخش حقیقی اقتصاد از بازار سرمایه به صورت عرضه‌های اولیه (IPO)، عرضه سهام به صورت خرد و بلوکی در بازار ثانویه، افزایش سرمایه از محل آورده نقدی سهامداران و انتشار اوراق صکوک تامین مالی می‌کند. با توجه به تحولات بخش مالی اقتصاد ایران‌، سهم بازار سرمایه از اقتصاد در حال افزایش است. پیش‌بینی می‌شود نقش بازار سرمایه در سال‌های آتی پررنگ‌تر شود.

ساختار بازارهای مالی

یکی از بازارهای مالی، بازار پول است که در آن از هر ابزار یا دارایی با توان نقد‌شوندگی بالا یا ابزارها و دارایی‌های خرد برای تبادل استفاده می‌شود. این ابزارها معمولا توسط شرکت‌ها، اشخاص، بنگاه‌های تجاری و شرکت‌ها استفاده می‌شوند و در واقع نوعی جانشین پول هستند که سررسید کمتر از یک سال دارند. از جمله ابزارهای بازار پول می‌توان به سپرده‌ها، وام با وثیقه، حواله و بروات اشاره کرد.

بازار سرمایه

یکی دیگر از بازارهای مالی، بازار سرمایه است که با نام بازار بورس اوراق بهادار نیز شناخته می‌شود، بازاری برای خرید و فروش اوراق قرضه و اوراق مالکیت است. کار اصلی بازار سرمایه ایجاد پلی ارتباطی بین تامین‌کننده سرمایه‌های خرد و کلان، چه حقیقی و چه حقوقی و متقاضیان سرمایه مثل شرکت‌هاست. بازار سرمایه در واقع تسهیل‌کننده فرآیند خرید و فروش ابزارهای مالی (اسناد خزانه، اوراق تجاری و گواهی سپرده) است. شاخص‌ترین ابزار مالی این بازار، اوراق مالکیت است که اکثرا با نام سهام شناخته می‌شود. برخلاف بازار مالی پول، بازار سرمایه محلی برای عرضه و فروش سهام و اوراق قرضه برای بازه‌های زمانی بیش از یک سال است. روش‌های سرمایه‌گذاری در بورس روش مستقیم: در این روش سرمایه‌گذار خودش به طور مستقیم وارد معاملات می‌شود. پیش‌نیاز این روش سرمایه‌گذاری شناخت کافی از فضای اقتصادی، بازار سرمایه و تسلط بر روش‌های تحلیل اقتصاد صنایع مختلف و شرکت‌های پذیرفته شده در بورس است. روش غیرمستقیم: در این روش شخص منابع خود را در اختیار افراد خبره سرمایه‌گذاری قرار می‌دهد. این افراد باید دارای مجوز از سوی سازمان بورس باشند. صندوق‌های سرمایه‌گذاری و شرکت‌های سبدگردانی در این دسته‌بندی قرار می‌گیرند.

ساختار بورس ایران

نویسندگان:محمدسیفی و رضا رضایی

600 325 هم‌آوا

دیدگاهی بنویسید

    Stay Connected
    We appreciate your feedback.



    We offer you a panoply of cutting-edge options. Download Impeka